Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

Κρίθαμος: Το εστιατόριο του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Στέλιου Κωνσταντινίδη, η Κάρπαθος και τα επόμενα σχέδια

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, καρπάθιος στην καταγωγή και με πολύχρονη εμπειρία στην εστίαση της Αμερικής και της Ελλάδας, λειτουργεί από το 2007 το εστιατόριο Κρίθαμος κι από τότε υπηρετεί την ελληνική κουζίνα, με όραμα να αναγνωριστεί η αξία της στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας.

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του εστιατορίου, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την επιτυχημένη πορεία που χαράσσει εδώ και 25 χρόνια.

Γαστρονομικό στέκι για όσους αναγνωρίζουν την ποιότητα των πρώτων υλών και του προσεγμένου μενού, αλλά και σημείο συνάντησης για επιχειρηματίες, πολιτικούς και καλλιτέχνες, το Κρίθαμος αποτελεί επίσης την ιδανική επιλογή για εταιρικές, κοινωνικές κι άλλου είδους εκδηλώσεις.

Όταν ρωτούν τον Στέλιο Κωνσταντινίδη, ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας, με σιγουριά και χαμόγελο μιλά για τις εκλεκτές πρώτες ύλες – οι περισσότερες από τις οποίες έρχονται απευθείας από τη γενέτειρά του, την Κάρπαθο – την προσήλωση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση, την ομαδική δουλειά και φυσικά το προσεγμένο μενού που επιμελείται ο ίδιος από κοινού με τον σεφ του εστιατορίου, Δημοσθένη Παυλάτο.

“American dream”
Σε νεαρή ακόμα ηλικία, ο Στ. Κωνσταντινίδης ταξίδεψε στην Αμερική για να κυνηγήσει το «όνειρο», μένοντας τελικά για 24 χρόνια. Αφού πέτυχε τον αρχικό του στόχο για σπουδές στο Business Marketing, στη συνέχεια στράφηκε επαγγελματικά στον απαιτητικό τομέα της εστίασης. Επί σειρά ετών εργάστηκε σε εστιατόρια της αμερικανικής αγοράς, από την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Έτσι, από νωρίς μυήθηκε στα μυστικά της κουζίνας και της «σάλας» των εστιατορίων, συγκεντρώνοντας τελικά πολύτιμη εμπειρία, που αναγνωρίστηκε και αξιοποιήθηκε με την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η απόφαση να επιστρέψει μόνιμα από την Αμερική και να συνεχίσει την επαγγελματική του διαδρομή στην Ελλάδα, έγινε για προσωπικούς λόγους, καθώς σε ένα ταξίδι αναψυχής στην γενέτειρά του, γνώρισε τη γυναίκα που μετέπειτα παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια.

Οι νέες ευκαιρίες
Στην ελληνική αγορά εργάστηκε σε μερικά από πιο γνωστά γαστρονομικά στέκια της εποχής, από το Spuntino στο Ψυχικό μέχρι το Carte du Nord στην Κηφισιά. Το κατάστημα που στεγάζει σήμερα το Κρίθαμος στο Νέο Ψυχικό, «ερωτεύτηκε» με την πρώτη ματιά, όταν ακόμα λειτουργούσε ως Τρύπιο Κατοστάρι, μια ταβέρνα που πριν από το Κρίθαμος, έγραψε την δική της ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση των βορείων προαστίων, για πολλές δεκαετίες. Όταν το κατάστημα πέρασε στην ιδιοκτησία του, χρειάστηκαν τρεις μόλις μήνες για να το διαμορφώσει σε Κρίθαμο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχαν οι «θησαυροί» της καρπάθιας γης και η ολιστική γαστρονομική εμπειρία.

Το όνομα που έδωσε στο εστιατόριο εμπνεύστηκε από τον κρίταμο (ή κρίθαμο) το αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί στην Κάρπαθο και σέρβιραν ως εκλεκτό μεζέ στο οικογενειακό καφενείο που διατηρούσε ο πατέρας του Στέλιου Κωνσταντινίδη, στο ακριτικό νησί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το μεράκι για την εστίαση έχουν υιοθετήσει κι άλλα μέλη της οικογένειας, και συγκεκριμένα κάποια από τα 5 αδέλφια του Στ. Κωνσταντινίδη, που διατηρούν τις δικές τους επιχειρήσεις στην εστίαση της Αμερικής, ενώ αδερφός του είναι και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, καθηγητής ιατρικής και θεμελιωτής της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα.

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας