Κρίθαμος στο Ν. Ψυχικό: Ατμοσφαιρικό εστιατόριο και νόστιμα πιάτα με καρπαθιώτικη «αύρα»
Σε ένα στενάκι στο Νέο Ψυχικό, αρκετά κοντά στο μετρό Εθνική Άμυνα, βρίσκεται ο Κρίθαμος: ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο, ιδανικό και για lunch break ή επαγγελματικά ραντεβού μεσημέρι ή βράδυ αλλά και για ένα όμορφο χαλαρό δείπνο με φίλους ή με το ταίρι σας.
Ιδιοκτήτης ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, με καταγωγή από την Κάρπαθο. Αφού έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική και εργάστηκε εκεί στον χώρο της εστίασης, επέστρεψε στην πατρίδα του για να φτιάξει το δικό του μαγαζί, παίρνοντας έμπνευση από τις ρίζες του.
Στο εστιατόριο -που άνοιξε το 2007- προσπάθησε να μεταφέρει τις μαγειρικές του μνήμες από τον πατέρα του που είχε καφενείο στην πλατεία του χωριού και όπως κάθε παραδοσιακό καφενείο προσέφερε και μεζεδάκια, με τοπικά προιόντα, όπως το μανούρι (ένα τοπικό τυρί). Τον τελευταίο χρόνο, μαζί με το νέο σεφ του μαγαζιού, τον Δημοσθένη Παυλάκο, προσπαθούν να παντρέψουν το παραδοσιακό με το πιο μοντέρνο, προσθέτοντας νέα πιάτα στον κατάλογο και τροποποιώντας τα ήδη υπάρχοντα με πιο δημιουργικές πινελιές.
Σίγουρα όμως από τα μεζεδάκια-ορεκτικά ξεχώριζαν με διαφορά οι χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου με παραδοσιακή Κασιώτικη σιτάκα και τσίκνωση (τηγανισμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Παράλληλα, αξίζει να δοκιμάσετε το σεβίτσε με λαβράκι, αλλά και το σύγκλινο μανης με πουρέ βουτύρου και τζελ από πορτοκαλι.
Στις σαλάτες, πολύ ιδιαίτερο είναι το τσίζκεικ απο χώμα χαρούπι και ελιάς με εσπούμα ξινομητζίθρας, τοματίνια κονφί, ζελέ αγγούρι, πέρλες κρεμμυδιού και σάλτσα απο σταφίδα με κάπαρη. Το ψωμί που συνοδεύει τα πιάτα είναι χειροποίητο και δυο ειδών: ένα με προζύμι και ένα άνθρακα με καρύδας- σε μαύρο χρώμα. Μπορεί η όψη του να μη σας δελεάζει να το δοκιμάσετε, αλλά η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα.
Πέρα από τα προαναφερθέντα, όπως μας ανέφεραν ο ιδιοκτήτης και ο σεφ του εστιατορίου, στις προτιμήσεις του κόσμου είναι πολύ ψηλά και οι κοπέλες καρπάθου (παραδοσιακά χορτοπιτάκια), οι λουκουμάδες με ξινοτύρι, θυμαρίσιο μέλι λευκής τρούφας και πούδρα μπέικον, καθώς και τα κασιώτικα ντολμαδάκια.
Στα κυρίως, αξίζει το ψάρι ημέρας. Ωραία ψημένο και λιτά σερβιρισμένο, με ταρτάρ λαχανικών, τσιγαριστά χόρτα και σάλτσα λεμονιού πικάντικη. Πολύ νόστιμο ήταν και το κότσι νεαρού μοσχαριού με ριζότο. Στο εστιατόριο θα βρείτε και premium κοπές (ταλιάτα, πικάνια, Τ-bone, rib-eye) που ψήνονται στα κάρβουνα.
Η βραδιά έκλεισε πολύ γλυκά, με μια σειρά από επιδόρπια. Για τους λάτρεις του μιλφέιγ, ένα πολύ ιδιαίτερο μιλφέιγ με κρέμα μαστίχας: ωραίο μπισκότο, πολύ αρωματική κρέμα, αδύνατο να του αντισταθείς! Αλλά το πιο εντυπωσιακό επιδόρπιο του μαγαζιού που αξίζει να παραγγείλετε ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα είναι το προφιτερόλ. Τα σου είναι γεμισμένα με παγωτό πικραμύγδαλο, ενώ μόλις το σερβίρουν, το περιχύνουν με ζεστή λιωμένη σοκολάτα.
Ο Κρίθαμος είναι ένα μέρος ιδανικό και για εταιρικές ή άλλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, πολύ συχνά, σε διάφορες περιστάσεις διοργανώνει events με live μουσική.
Πηγή: www.olivemagazine.gr