Κρίθαμος: Αυθεντικές γεύσεις που σε ταξιδεύουν στην Κάρπαθο
Της Μαρίας Ακριβού
Γεύσεις, χρώματα και αρώματα από το νησί της Καρπάθου φέρνουν στο τραπέζι σας τα πιάτα του εστιατορίου Κρίθαμος στο Νέο Ψυχικό. Πίσω από το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα βρίσκεται ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης στην Αμερική, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην ελληνική αγορά διαμορφώνοντας ένα μενού βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή ικανό να ικανοποιήσει ουρανίσκους που διψούν για αυθεντικότητα.
Ο χώρος «ζεστός» και προσεγμένος θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας και πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε ότι ο ιδιοκτήτης έχει τον ρόλο του οικοδεσπότη μιας και ο ίδιος συνομιλεί με τους πελάτες για να βεβαιωθεί πως όλα λειτουργούν ρολόι.
Με έμβλημα την Κάρπαθο, τον τόπο καταγωγής του κ. Κωνσταντινίδη, ξεχωρίζουν η παραδοσιακή σαλάτα του χωριού με κρίθαμο, ρόκα, κατσικίσια φέτα, αυγό, πατάτα, κρεμμυδάκι, τσακιστές ελιές & χρωματιστές πιπεριές. Σας προτείνουμε οπωσδήποτε το σεβίτσε από φρέσκο ψάρι ημέρας με κρύα σούπα αγγούρι τζίντζερ, πέρλες κρεμμυδιού κονφί, μυρωδικά και πέπλο chili τομάτας, αλλά και τις χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου, με παραδοσιακή Κασιώτικη σιτάκα & τσικνώση ( τηγανισμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο). Φυσικά από το τραπέζι δεν πρέπει να λείψει το φημισμένο κότσι , από νεαρό μοσχαράκι, σιγομαγειρεμένο για ώρες με σάλτσα ψητού και ριζότο με κρόκο Κοζάνης. Προτείνεται για 4 ή 5 άτομα και είναι σκέτη λιχουδιά!
Για τους λάτρεις των γλυκών απολαύσεων το προφιτερόλ με παγωτό βανίλια, αμύγδαλο και ζεστή σάλτσα σοκολάτας μπίτερ θεωρείται μονόδρομος, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το τιραμισού με πικραμύγδαλο και μπίτερ σοκολάτα.
«Το να επιχειρήσω στην Ελλάδα ήταν μια πρόκληση, διότι ο τρόπος προσέγγισης του κοινού είναι τελείως διαφορετικός. Στη Νέα Υόρκη πρέπει να είσαι νέος για να ακολουθήσεις τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Ο κόσμος είναι πολύ απαιτητικός και δεν συγχωρούνται τα λάθη. Θα σου πουν αμέσως τι πρέπει να διορθωθεί και αν δεν το κάνεις θα μείνεις εκτός» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Προσθέτει πως όταν πήρε την απόφαση το 2007 να ανοίξει το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα, γνώριζε από την αρχή ότι θα στρεφόταν στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα.
«Βάζαμε σε όλα τα πιάτα τον κρίθαμο και κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα του μαγαζιού. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο Υπουργεία και αρκετές εταιρείες βοηθάει στο να επιλέγεται ο Κρίθαμος ως τόπος συνάντησης για επαγγελματικά ραντεβού και events».
Ο κατάλογος ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο και το μενού καταρτίζεται σε συνεργασία με τον σεφ. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη δυνατό «χαρτί» είναι οι μακαρούνες με σιμιγδάλι και αλεύρι, με τυρί σιτάκα, αλλά και το ζυμωτό ψωμί ημέρας με τον άνθρακα, το οποίο είναι ιδιαίτερα γευστικό και πολύ μαλακό.
«Από την εμπειρία μας έχουμε παρατηρήσει ότι η σαλάτα cheese cake από χώμα ελιάς με εσπούμα ξινομητζίθρας, τοματίνια κονφί, ζελέ αγγούρι, πέρλες κρεμμυδιού και σάλτσα από σταφίδα με κάπαρη αρέσει πολύ στον κόσμο, οι μακαρούνες επίσης έχουν φανατικούς οπαδούς και επιλέγονται από περιέργεια ως παραδοσιακό πιάτο, ενώ εξίσου δυνατά παίζουμε στις καλές κοπές κρεάτων και στα φρέσκα ψάρια. Στις σούπες δεν βάζουμε καθόλου λάδι, το κεφάλι του ψαριού είναι αυτό που βγάζει την πλούσια γευση στο ζουμί, την οποία ενισχύουμε με λεμόνι και αλάτι» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Πηγή: www.fortunegreece.com