Κρίθαμος: Νοστιμιά και φιλοξενία σε ολική επαναφορά στα Βόρεια
Είναι κάποια εστιατόρια που σαν το παλιό κρασί, νοστιμεύουν και γίνονται καλύτερα, αλλά πάντα όταν υπάρχει και μια βοήθεια από την πλευρά του ιδιοκτήτη, το αποτέλεσμα γίνεται εξαιρετικό.
Και η αλλαγή δεν εντοπίζεται μόνο στις γεύσεις, αλλά και στη διακόσμηση, που μετρά και αυτή αποφασιστικά στην όλη εμπειρία που αποκομίσει κάνεις από την επίσκεψη του σε ένα εστιατόριο.
Αυτή είναι η περίπτωση του εστιατορίου Κρίθαμος, στο Νέο Ψυχικό, το οποίο λίγο πριν συμπληρώσει τα 20 χρόνια λειτουργίας του, άλλαξε, ομόρφυνε ακόμα πιο πολύ και εδώ και κάποιους μήνες δέχεται τους πελάτες του σε ένα ακόμα πιο εκλεπτυσμένο περιβάλλον, σαν μια αυλή κάπου στη Μεσόγειο.
Στέκι επαγγελματιών, επιχειρηματικών παρεών, αλλά και οικογενειών, ο Κρίθαμος ανανεώθηκε, έβαλε ακόμα πιο πολλές μεσογειακές γευστικές πινελιές, χωρίς όμως να χάνει και τον τοπικό του χαρακτήρα, καθώς πολλά από τα πιάτα του εξακολουθούν να προέρχονται από την Κάρπαθο, όπως και ο ιδιοκτήτης του, ο αεικίνητος Στέλιος Κωνσταντινίδης, ένας άνθρωπος – περιβόλι, ο οποίος επένδυσε σε έναν σχεδόν ολοκαίνουριο από όλες τις απόψεις Κρίθαμο.
Ξύλο, γυαλί, ψάθα και πολύ πράσινο συνθέτουν πλέον το νέο σκηνικό του εστιατορίου, μια φιλόξενη σάλα δύο επιπέδων, με θέα στην όμορφη αυλή. Το σκηνικό συμπλήρωνε άριστα η μουσική, με επιλογές από Ελλάδα και Ιταλία.
Ανανεωμένο φυσικά είναι και το μενού, δια χειρός του εξαιρετικού σεφ Δημοσθένη Παυλάκου, το οποίο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Μεσόγειο, αλλά με μια βασική ομοιότητα σε σχέση με τον παλαιότερο κατάλογο: Τα αγνά υλικά, οι πρώτες ύλες που ευωδιάζουν φρεσκάδα και καθαριότητα.
Εμείς ξεκινήσαμε με το ceviche μυλοκόπι, με όλα τα ζουμιά του, το οποίο μύριζε κυριολεκτικά θάλασσα και εξαφανίσθηκε από το πιάτο εν ριπή οφθαλμού.
Ακολούθως, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια με φρέσκα μυρωδικά και δροσερό γιαούρτι με άρωμα λεμονιού ήταν η πιο νόστιμη συνέχεια για το γεύμα μας. Με αμπελόφυλλο και λαχταριστή γέμιση από κιμά και ρύζι μυρωδάτο, έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Στη συνέχεια, οι λουκουμάδες με ξινοτύρι, θυμαρίσιο μέλι λευκής τρούφας, πούδρα μπέικον ήταν ακόμα ένα πιάτο που εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού: Τραγανοί όσο πρέπει, χωρίς περιττά λάδια, αλλά μόνο με τη γεύση του τυριού και τη νοστιμιά της ζύμης, ήταν ένα πιάτο που πήρε Α με τόνο.
Τα Bao Buns είναι ένα πιάτο από την Ανατολή που πλέον έχει γίνει αγαπημένο σε πολλούς. Στον Κρίθαμο το βρίσκουμε προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνήθειες, καθώς γεμίζεται με μπαλάκια μαύρου χοίρου και γίνεται ένα εγχώριο ορεκτικό.
Η παρέλαση των ορεκτικών συνεχίστηκε με τις χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου,
με παραδοσιακή Κασιώτικη σιτάκα & τσίκνωση, δηλαδή έχοντας πάνω τους τηγανισμένο και αποξηραμένο
κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Ένα θα σας πω: Μύρισε ελαιόλαδο και τυράκι το τραπέζι μας, ένα παραδοσιακό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς στον ”Κρίθαμο”.
Τα κυρίως μας αποφασίσαμε να είναι κρέας και δεν το μετανιώσαμε. Το Rib eye USA dry aged, 100+ ημερών ωρίμανσης με πικάντικο καραμέλωμα, ζουμερό και με όλη την μυρωδιά των καρυκευμάτων του μας άφησε με την καλύτερη εντύπωση. Υπέροχο, συνδύασε απίστευτα το κρασί μας. Και μιλώντας για κρασί, ο Κρίθαμος διαθέτει άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών, έργο του sommelier Γιάννη Αγγελή που ήταν εκεί για να μας εξηγήσει και να μας οδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο στους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού.
Εξαιρετικό, όμως, ήταν και το Burger Black Angus με cheddar, μαρμελάδα μπέικον σαλάτα coleslaw και βραχάκια πατάτας. Όσο πρέπει ψημένο, καλό κρέας, με το σύνολο του πιάτου να αφήνει μια ωραία επίγευση στον ουρανίσκο.
Και επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να τελειώνει με ένα εξίσου νόστιμο επιδόρπιο, το προφιτερόλ με παρφέ βανίλιας και ζεστή σάλτσα σοκολάτας μπίτερ μας πήγε και μας έφερε στην κόλαση!
Συμπερασματικά, το ”ρετούς” του Κρίθαμου αναζωογόνησε το μαγαζί: Του έδωσε μια νέα πνοή που χρειάζονταν, όπως στη ζωή μας χρειάζονται όλα, οι σχέσεις, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις, για να παίρνουν ξανά μπροστά πιο δυναμικά. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν έχει σημασία αν πίσω από την προσπάθεια δεν βρίσκεται μια καλοκουρδισμένη ομάδα. Και στην περίπτωση του Κρίθαμου, με αρχηγό τον Στέλιο Κωνσταντινίδη και συνοδοιπόρους την ομάδα του Service, εξαιρετικό και περιποιητικό, το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα από την καρδιά.
Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά!