Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Χριστουγεννιάτικη μεσογειακή κουζίνα

Πλέον βρισκόμαστε λίγες ημέρες μακριά από την πιο ωραία εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα μαζί με την Πρωτοχρονιά αποτελούν διαχρονικά μια εκ των δυο σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών στην Ελλάδα. Έχουν ταυτιστεί με ένα πλήθος διαφορετικών εθίμων αλλά και συνταγών που αλλάζουν ανάλογα τον τόπο. Κοινός παρονομαστής της χριστουγεννιάτικης κουζίνας είναι η μεσογειακή.

Η μεσογειακή κουζίνα δεν είναι μία. Αποτελεί ένα συνδυασμό από διάφορες τοπικές κουζίνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ως βάση της έχει το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού. Συνδυάζει έναν πλούτο από υλικά όπως τα λαχανικά, τα ψάρια, τα κρεατικά, τα ζυμαρικά. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η μεσογειακή κουζίνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα έχουν διαφορετική γεύση για τον καθένα από εμάς ανάλογα με τον τόπο καταγωγής μας και τις αναμνήσεις μας. Μπορεί σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα να γνωρίζουμε αποκλειστικά την γαλοπούλα, υπάρχουν όμως μέρη της Ελλάδας, που την εορταστική κρεατοφαγία την έχουν συνδυάσει με την σφαγή και την κατανάλωση ενός χοίρου. Σε παλαιότερα χρόνια κάθε σπίτι της υπαίθρου διέθετε και έναν χοίρο, που τον έτρεφε όλο τον καιρό με σκοπό την θυσία του την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην Κρήτη, στο Λασίθι ανήμερα τα Χριστούγεννα τρώνε τηγανητό συκώτι.
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχει οπωσδήποτε το χοιρινό κρέας, όπως το γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο με λεμονόφυλλα, αλλά και τις επόμενες ημέρες το κρέας δεν λείπει.

Στη Ρόδο απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι σερβίρονται τα «γιαπράκια», ντολμαδάκια δηλαδή ενώ στα υπόλοιπα νησιά παράλληλα με την γαλοπούλα σερβίρεται ψητό χοιρινό κρέας.

Στην Κάρπαθο Παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα γεμιστή και τα ζεμπίλια (πιττάκια γεμιστά με σταφίδες και γλυκό κρασί πασπαλισμένα με σουσάμι).

Ο ΚΡΙΘΑΜΟΣ με ένα μενού οικείο, φροντισμένο και εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές συνταγές της Μεσογείου, σε καλεί να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το γοητευτικό και φιλόξενο περιβάλλον της , θα σε κάνει να νιώσεις σαν το σπίτι σου. Με κομψή διακόσμηση και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, θα δοκιμάσεις  πιάτα με άρωμα από Μεσόγειο, εκλεκτά προϊόντα και φρέσκα υλικά που συνδυάζονται με αρωματικά μπαχαρικά και κρασιά από τους καλύτερους ελληνικούς αμπελώνες.

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας