Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Τα οικογενειακά τραπέζια μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούν μια παραδοσιακή αξία και μια σημαντική περίσταση, ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς. Το φορτωμένο πρόγραμμα, όλων των μελών της οικογένειας και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, έχουν ως αποτέλεσμα οι οικογένειες σπάνια να καταφέρνουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Προτιμούν να τρώνε είτε ο καθένας μόνος του, είτε βιαστικά μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η καθημερινή αυτή συνάθροιση γύρω από ένα τραπέζι είναι ωφέλιμη, όχι μόνο για τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας, αλλά και για τους συναισθηματικούς μας δεσμούς, την ψυχική μας ισορροπία και συμπεριφορά.

Η συνεύρεση δηλαδή, γύρω από ένα τραπέζι, είτε για το μεσημεριανό είτε για το βραδινό γεύμα της ημέρας, ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας και δίνει στα παιδιά κάθε ηλικίας μια αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο, σε μία «δεμένη» ομάδα με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που θα προκύψουν στη ζωή τους.

Όταν τρώμε μαζί με τα παιδιά μας, συμβάλλουμε στο να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση και το λεξιλόγιό τους πολύ περισσότερο απ’ όταν τους αφιερώνουμε χρόνο για το παιχνίδι ή για την ανάγνωση βιβλίων. Μέσα από τις συζητήσεις μας, από την κοινωνική δηλαδή επαφή , αναπτύσσονται ικανότητες, όπως η συγκέντρωση, η μνήμη και η επίλυση προβλημάτων.
Ακόμα , τα παιδιά και κυρίως ο έφηβοι, αποφεύγουν να συνδυάζουν την τροφή με την παρακολούθηση τηλεόρασης ή με την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Είναι γνωστό πως ένας παράγοντας της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας είναι το γεγονός ότι οι νέοι πολλές φορές τρώνε μπροστά στην οθόνη, οπότε δεν αντιλαμβάνονται την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού.

Αλλά και ο γονείς, περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, δείχνοντάς τους ότι αποτελούν, προτεραιότητα, αφού καταφέρνουν να φάνε όλοι μαζί, παρά το δύσκολο πρόγραμμα τους. Μέσα από μια ουσιαστική επικοινωνία τα γνωρίζουν καλύτερα και μαθαίνουν τι πραγματικά τους αρέσει. Οι γονείς μαθαίνουν τα παιδιά και αυτά από τους γονείς, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης.

Χρειάζεται λοιπόν, ακόμα και εάν χρειαστεί να κάνουμε θυσίες, να καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε το οικογενειακό τραπέζι, όσο πιο συχνά γίνεται. Άλλωστε, τα ψυχικά και τα συναισθηματικά οφέλη που λαμβάνουν τα μέλη της διαρκούν περισσότερο από ό,τι το ίδιο το γεύμα.

Αναζητούμε τα οικογενειακά τραπέζια, γιατί μας ενώνουν -έστω για λίγο- μ’ αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν άνευ όρων και περιορισμών και καταφέρνουν να μας κάνουν να χαμογελούμε ακόμα και στα πιο δύσκολα.

Το χαμόγελο δεν κοστίζει! Αρκεί να είναι αληθινό. Στο εστιατόριο Κρίθαμος , αυτό το προσφέρουμε απλόχερα γιατί περνάμε καλά και γιατί θέλουμε να περνάτε και εσείς. Η καλή ενέργεια και η θετική διάθεση, είναι για εμάς βασικό “υλικό” που τελικά μπορεί να αποτελέσει κύριο συστατικό στο φαγητό. Θέλουμε να χαμογελάμε και να κάνουμε και τον επισκέπτη μας να χαμογελάσει και εκείνος πιο πολύ. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και είστε και εσείς μέρος της. Στις οικογένειες εκτός από το καλό φαγητό υπάρχει αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και επειδή όλοι οι καλοί χωράνε, θα χαρούμε να γίνεται και εσείς μέλος αυτής της όμορφης οικογένειας.

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας