Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Ρομαντικό δείπνο για δυο

Άγιος Βαλεντίνος

Ο μήνας Φεβρουάριος θεωρείται από πολλούς  ο μήνας των ερωτευμενων. Το κόκκινο χρώμα κοσμεί τις περισσότερες βιτρίνες των καταστημάτων, τα ανθοπωλεία γεμίζουν από τριαντάφυλλα και οι απανταχού ερωτευμένοι ψάχνουν τρόπους για να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους. Ένα μπουκέτο λουλούδια με ένα γλυκό μήνυμα, ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, είναι μόνο κάποιοι από τους τρόπους, με τους οποίους οι ερωτευμένοι αποφασίζουν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί, ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς προέκυψε η ταύτισή του με τη γιορτή των ερωτευμένων;

Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει ερωτευμένους νεαρούς, γλιτώνοντας τους με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία.

Με άλλα λόγια, επρόκειτο για έναν πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, όπως θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος αναφέρει, ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».

Το σημερινό της νόημα,  η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ.

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως γιορτή των ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ: «Καλό πρωί! Είναι σύσκοτο. Τον Άγιο Βαλεντίνο γιορτάζω κι ήρθα κόρη εδώ στο παραθύρι σου να ιδώ ταίρι με σε αν θα γίνω…..»

Το 1840 ήταν συνηθισμένο το φαινόμενο της ανταλλαγής, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη.

Από όπου όμως και εάν ξεκίνησε η γιορτή αυτή, όποια διαδρομή και εάν ακολούθησε, κοινό σημείο αναφοράς είχε πάντα τους ερωτευμένους, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο πολλές φορές κόντρα σε ήθη, έθιμα, γραπτούς ή άγραφους νόμους να αποδείξουν την αγάπη και των έρωτά τους. Στις μέρες μας λοιπόν η οργάνωση ενός ρομαντικού δείπνου αποτελεί, ένα πολύ όμορφο τρόπο, με τον  οποίο κάποιος μπορεί να αποδείξει την αγάπη του.

Ένα δείπνο υπό το φως των κεριών με εκλεπτυσμένες γεύσεις και σαμπάνια είναι μάλλον αυτό που επιδιώκουν τα περισσότερα ζευγάρια για την ημέρα των ερωτευμένων. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επιβάλλει ρομαντικά ραντεβού στο σπίτι αλλά και σε εστιατόρια.

Πώς θα επιλέξετε το εστιατόριο;

Το μενού φυσικά είναι σημαντικό, οι γεύσεις πρέπει να είναι γνώριμες νόστιμες και να σε κάνουν να θες να τις δοκιμάσεις όλες. Όμως, ένα ρομαντικό ραντεβού για να είναι πετυχημένο πρέπει να πραγματοποιηθεί και στον κατάλληλο χώρο. Προσέξτε ώστε να μην επιλέξετε ένα θορυβώδες εστιατόριο, ώστε να μπορείτε να συζητάτε άνετα, αλλά και να μην υπάρχει έντονος φωτισμός. Ιδανικά η διακόσμηση και το περιβάλλον πρέπει να αποπνέει ηρεμία υπό τον ήχο μιας απαλής μουσικής.

Τι να παραγγείλετε;

Η σαμπάνια και το κρασί έχουν την τιμητική τους. Εάν δειπνήσετε σε ένα καλό εστιατόριο επιλέξτε το αγαπημένο σας κρασί, το οποίο καλό θα ήταν να ταιριάζει με το φαγητό που επιλέξατε. Αποφύγετε για εκείνη την ημέρα, ένα πιάτο που περιέχει πικάντικα υλικά και μπορεί να σας λερώσει ή να σας δυσκολεύσει. Επιλέξτε θαλασσινά ή ψάρια που θεωρούνται αφροδισιακά και ταιριάζουν τέλεια με το λευκό κρασί. Ο γενικός κανόνας επιβάλει πιάτα που τρώγονται εύκολα με πιρούνι και μαχαίρι.

Ο Κρίθαμος, είναι ένα εστιατόριο το οποίο συνδυάζει το ήρεμο περιβάλλον με την κομψότητα και την άνεση. Γεύσεις που μυρίζουν Ελλάδα και σας ταξιδεύουν. Πιάτα βασισμένα στην παράδοση που σας προτρέπουν να τα δοκιμάσετε.

Και επειδή γνωρίζουμε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, σας περιμένουμε για να περάσετε μια όμορφη και ρομαντική βραδιά!

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας