Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Κάρπαθος ήθη και έθιμα

Η Κάρπαθος, αν και μικρό νησί, διαθέτει πολύ μεγάλο και πλούσιο λαϊκό πολιτισμό και διατηρεί ακόμα με μεγάλη προσήλωση τις παραδόσεις της τα ήθη και έθιμά της. Η προσήλωση αυτή οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται μακριά από την κεντρική Ελλάδα και έτσι κατάφερε να διατηρήσει γνήσια και καθαρή την ελληνική ψυχή της Καρπάθου.

Λόγω του μεγάλου λαογραφικού της πλούτου, η Κάρπαθος θεωρείται από τους σημαντικότερους «αιμοδότες» της Ελληνικής Λαογραφίας. Είναι αξιοπρόσεκτο με πόση ευλάβεια, όχι μόνο οι μόνιμα κάτοικοι, αλλά και οι Καρπάθιοι της διασποράς διατηρούν την εθιμική λαογραφία της Καρπάθου.

Ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιοπαρατήρητα έθιμα της Καρπάθου, το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα, είναι το έθιμο των «Εφτά», ημερών εννοείται, από τη γέννηση του παιδιού. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, την έβδομη ημέρα από τη γέννηση, χωρίς καμία πρόσκληση, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του νεογέννητου συγκεντρώνονται στο σπίτι του για να γιορτάσουν τον ερχομό του στον κόσμο. Οι επισκέπτες φέρουν μαζί τους διάφορα γλυκίσματα και (συνήθως χρυσά) δώρα για το νεογέννητο. Τέτοια είναι τα  «κανίσκια» με μπακλαβάδες, κουραμπιέδες ή ποτά, και χρυσές αλυσίδες, περικάρπιες «ταυτότητες», αντίγραφα βυζαντινών νομισμάτων, σταυρούς, απεικονίσεις Αγίων, ενδύματα κ.λπ.

Οι κάτοικοι της Καρπάθου θεωρούν το γάμο ως ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα κοινωνικά γεγονότα, για αυτό και επιδιώκουν να το γιορτάζουν με όλους τους κατοίκους του χωριού. Τα γαμήλια γλέντια μπορούσαν μάλιστα να κρατήσουν ακόμη και τρεις μέρες με όλο το χωριό να τραγουδά και να χορεύει για το ευχάριστο συνταίριασμα. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτες κόρες και οι πρώτοι γιοί έχαιραν μεγαλύτερης εκτίμησης σε σχέση με τα επόμενα παιδιά που ερχόντουσαν στην οικογένεια. Διότι οι Κανακάρες και οι Κανακάρηδες σύμφωνα με το έθιμο δικαιούνταν την μεγαλύτερη περιουσία της οικογένειας. Συγκεκριμένα η πρώτη κόρη έπαιρνε όλη την περιουσία της μητέρας της και ο πρώτος γιός όλη την περιουσία του πατέρα του. Έτσι τα πρώτα παιδιά  ντυμένα με τον μανδύα του πλούτου ήταν περιζήτητα στο νησί.

Όσο ο γάμος πλησίαζε, οι στολισμοί και τα προικιά είχαν την τιμητική τους. Στο πατρικό της νύφης, γυναίκες από όλο το χωριό βοηθούσαν την νύφη στις ετοιμασίες. Οι συγχωριανές έφτιαχναν γλυκά και κερνούσαν τον κόσμο, αδέσμευτες κοπέλες μετέφεραν τα προικιά του γαμπρού στο σπίτι της νύφης. Οι ετοιμασίες γίνονταν μέσα σε ένα κλίμα χαράς. Η μουσική και τα τραγούδια δεν μπορούσαν να λείπουν για αυτό και έντυναν την κάθε γαμήλια διαδικασία.

Η Όλυμπος είναι επίσης γνωστή για τη μεγάλη μουσική της παράδοση και τα περίφημα γλέντια της. Με την ευκαιρία γεγονότων, όπως τα  πανηγύρια, οι γάμοι και οι ονομαστικές γιορτές, οι κάτοικοι γλεντούν με τους ντόπιους σκοπούς της αχλαδόσχημης δωδεκανησιακής λύρας, της τσαμπούνας και του λαούτου.

Κοινός παρονομαστής όλων των εθίμων του νησιού, είναι το καλό φαγητό, το γλυκόπιοτο κρασί και οι χαρούμενοι και φιλόξενοι άνθρωποι.

Ο Κρίθαμος είναι ένα εστιατόριο που καταφέρνει να παντρέψει την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της Κάρπαθο με την σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσα από τα παραδοσιακά πιάτα της Καρπάθου, από τα κρασιά που παράγονται από τα σταφύλια του νησιού, ταξιδεύει κανείς έστω και νοερά στο όμορφο αυτό νησί νιώθοντας έστω και για λίγο ότι παίρνει μέρος σε κάποιο από τα περίφημα γλέντια της Καρπάθου.

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας