Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Η συμβολή της Καρπάθου στην σύγχρονη ελληνική Κουζίνα

Σμιλεμένη στα βράχια, με ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από πολύχρωμες αντιθέσεις, γνωστή είτε ως ο τόπος όπου έζησαν οι θεοί είτε ως ἠνεμόεσσα κατά τον Όμηρο, η Κάρπαθος αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο. Κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της Μεσογείου σε αρχαίες πολιτείες, σε σπηλιές, σε εκκλησίες σε φορεσιές ακόμα και στις συνταγές της. Η συμβολή της λοιπόν, στην σύγχρονη ελληνική κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο τόπος αν και αρκετά ορεινός και άγονος αποδείχτηκε γόνιμος για τους κατοίκους του, οι οποίοι με αγάπη και κόπο καλλιεργούσαν την γη τους και αλίευαν την θάλασσά τους. Έτσι κατάφεραν να θρέψουν τις οικογένειες τους αλλά και σε βάθος χρόνου να προμηθεύσουν με τα προϊόντα τους την ελληνική αγορά αλλά και να επηρεάζουν με τις συνταγές και τις γεύσεις τους , την ελληνική σύγχρονη κουζίνα. Η Ελλάδα παράγει, η ελληνική κουζίνα διαπρέπει.

Οι πλούσιοι αμπελώνες της Καρπάθου παράγουν εξαιρετικά σταφύλια από τα οποία δημιουργείται το φημισμένο και εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους. Η Κάρπαθος παράγει το δικό της ντόπιο κρασί, το “αντρίκιο”, ένα ημίγλυκο κόκκινο κρασί, καθώς και λικέρ με κανέλα και ρόδι. Το μέλι της είναι ένα προϊόν που οι περισσότερες νοικοκυρές χρησιμοποιούν στα γλυκά τους . Τα καρπαθιώτικα τυριά, με δημοφιλέστερο το μανούλι, έχουν έντονη γεύση και αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων της και όχι μόνο. Γνωστό γαλακτοκομικό προϊόν είναι και η δρύλα, ένα γιαούρτι που παράγεται από κατσικίσιο γάλα. Από τα κυριότερα τοπικά προϊόντα της είναι ο κρίθαμος, ένα φυτό με φύλλα σαν της ελιάς αλλά πιο σαρκώδη, που φυτρώνει κοντά στη θάλασσα. Περιέχει ιώδιο και βρασμένος συνοδεύει τις σαλάτες και τα ψαρικά, ενώ παστός γίνεται περίφημος ουζομεζές. Φημισμένο είναι και το αλάτσι, δηλαδή το θαλασσινό αλάτι, το οποίο μαζεύουν από τα βράχια μετά τις φουρτούνες.

Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους ζυμώνουν όλες μαζί και φουρνίζουν τα φημισμένα ψωμιά τους σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Σπάνια σ ’ένα νησί του μεγέθους της Καρπάθου μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, όλων των ειδών και των γεύσεων: πικάντικα, κρεμμυδόψωμα, τραγανά παξιμαδοκούλουρα με μαστίχα, κύμινο και λευκό σουσάμι. Ακόμα και στις μέρες μας, αλέθουν το κριθάρι και το σιτάρι σε μύλους για να φτιάξουν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους. Τέτοιες είναι οι μακαρούνες, που σερβίρονται με σιτάκα και τσίκνωση, δηλαδή κρεμμύδια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα. Σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι και το οφτό, ερίφιο γεμιστό με πλιγούρι, συκωταριά, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

Η κουζίνα της Καρπάθου, δεν ξεχνά τα αυθεντικά μαγειρέματα του τόπου και δίνει την δυνατότητα σε όσους ασχολούνται μαζί της να την εξελίξουν. Να παντρέψουν τις σύγχρονες τεχνικές με τον ξυλόφουρνο, τις νέες τάσεις με την παράδοση. O ΚΡΙΘΑΜΟΣ, με συνταγές εμπνευσμένες από την Κάρπαθο αλλά και από ολόκληρη την Μεσόγειο πατάει αισθητικά στις δοκιμασμένες παραδοσιακές συνταγές, φλερτάροντας όμως με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αλλά και με την άνεση και το σέρβις ενός εστιατορίου.

Κοπιάστε λοιπόν και ταξιδέψτε στην Κάρπαθο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μέσα από τις μοναδικές μας γεύσεις!

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας