Εμπνευσμένα πιάτα από τη Μεσόγειο και την Κάρπαθο

ΚΡΑΤΗΣΗ

Η Παράδοση και η σημασία της για τους νέους ανθρώπους

«Η Ελλάδα, έχω καταλήξει από καιρό σ’ αυτό το συμπέρασμα, είναι μια συγκεκριμένη αίσθηση -θ’ άξιζε να βρεθεί γι’ αυτήν ένα γραμμικό σύμβολο-  που η ανάλυσή της, η εύρεση των αντιστοιχιών της σ’ όλους τους τομείς, αναπαράγει αυτόματα και σε κάθε στιγμή την ιστορία της, τη φύση της, τη φυσιογνωμία της.» Οδυσσέας Ελύτης

Η έννοια της παράδοσης, η οποία επί της ουσίας περιλαμβάνει όχι μόνο τα προφορικώς μεταδιδόμενα στοιχεία, αλλά κι εκείνα που εμπεριέχονται σε γραπτά κείμενα, όπως και στοιχεία του υλικού πολιτισμού, αποτελεί το συνεκτικό μας  δεσμό με το παρελθόν και δίνει την δυνατότητα στους πολίτες του σήμερα, να σχηματίζουν μια εικόνα για τις ιδέες, τις απόψεις, τις αντιλήψεις και τα επιτεύγματα των προγόνων τους.

Ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η παράδοση είναι ευρύτατη, όσο και η μακραίωνη ιστορία του ελληνικού λαού, και εμπεριέχει στοιχεία από διάφορες περιόδους, όπως είναι οι αρχές του πρόσφατα σχηματισμένου ελληνικού κράτους, η τουρκοκρατία, τα χρόνια του Βυζαντίου, η ρωμαϊκή και η ελληνιστική περίοδος και φυσικά η αρχαία Ελλάδα. Προκύπτει, έτσι, ένα πλούσιο κράμα στοιχείων, που αντανακλούν σε κάθε περίπτωση τις καλύτερες ποιότητες του ελληνικού έθνους, όπως είναι η άκαμπτη αγωνιστικότητα, η ακατάβλητη δύναμη επιβίωσης και γόνιμης αφομοίωσης ετερόκλητων επιδράσεων, η απαράμιλλη καλαισθησία, το δημοκρατικό πνεύμα, η φιλοσοφική αναζήτηση, η τοποθέτηση του ανθρώπου στο κέντρο του ενδιαφέροντος, μα και η χριστιανική αλληλεγγύη και φιλανθρωπία, που δέθηκε από ένα σημείο και μετά αξεδιάλυτα με την ελληνική συνείδηση.

Γι αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, θα πρέπει όσο μπορούμε να μην απομακρυνόμαστε από την παράδοση του τόπου μας και να προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτό το αίσθημα και στους νέους ανθρώπους! Θα πρέπει οι νέοι, να μπορούν να κατανοήσουν τη θέση τους, δηλαδή ότι αποτελούν τμήμα αυτής της παράδοσης, καθώς είναι η φυσική συνέχεια, από το παρελθόν προς το μέλλον. 

Τα παιδιά που μαθαίνουν από μικρή ηλικία τη παράδοση του τόπου τους χτίζουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, αφού γνωρίζουν τις ρίζες τους και την ταυτότητα των προγόνων τους. Μαθαίνουν τα ήθη τους και τα έθιμά τους. Ακόμα και η διατροφή αλλά και οι συνταγές κάθε τόπου, αποτελούν μέρος, του πολιτισμού μας, της κουλτούρας μας!

Από το φύτεμα ενός σπόρου, το άρμεγμα ενός ζώου, τα πρώτα άνθη ενός δέντρου, μέχρι να φτάσει ένα έδεσμα στο πιάτο μας, μεσολαβεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο ο άνθρωπος πρωταγωνιστεί με το κορμί του, τα συναισθήματά του, αλλά και με μια σειρά εθίμων που πλαισιώνουν το χρόνο. Αυτή η διαδρομή είναι γεμάτη αξίες, μόχθο, δημιουργία, μνήμες. Πρόκειται για ένα λαογραφικό και πολιτιστικό ντοκουμέντο που αξίζει να διατηρούμε αλλά κάθε τόσο να ξετυλίγουμε και το νήμα της παράδοσης, αφού αν αποκοπούμε από αυτήν είναι σαν να χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της μνήμης μας.

Το εστιατόριο Κρίθαμος μέσα από τα πιάτα  και τις γεύσεις του, μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες μας, στην παράδοση μας. Με αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις,  διαφυλάσσει την γνησιότητα του θησαυρού μας που δεν είναι άλλος από την παράδοσή μας!

Kάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τις προσφορές μας